Fizyczne metody utrwalania żywności prezentacja




Promienie jonizujące wykazują promienie rentgenowskie - X oraz promienie alfa i beta.. Fizyczne metody konserwacji z wykorzystaniem wysokich temperatur 2.1 Pasteryzacja 2.2 Sterylizacja 2.3 Suszenie 2.4 Tyndalizacja 3.. Do fizycznych metod utrwalania żywności zaliczamy : A. Tyndalizację , uperyzację , sterylizację, wędzenieWiele jest metod utrwalania żywności.. Metody fizyczne utrwalania żywności polegają na działaniu na produkt promieni jonizujących lub drgań naddźwiękowych, niszczących mikroflorę.. Codziennie w kuchni stosuje się termiczną metodę utrwalania żywności.. Charakter przemian zachodzących w żywności podczas przechowywania może być: 1.. Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację (kojarzenie) tych metod.. Zmniejszenie1.Cel utrwalania żywności: a)zabespieczenie przed zepsuciem przez zniszczenie bądź zachamowanie bakterii i enzymów 2.Metody utrwalania żywności: a)fizyczne-polegają na wykorzystaniu zjawisk fizycznych takich jak działanie wysokiej bądź niskiej temperatury *pasteryzacja-odbywa się w temperaturze do 100 st. Celcjusza *sterylizacja-proces termiczny który odbywa się w temperaturze .Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną infekcją), wstrzymanie zmian chemicznych - nieenzymatycznych (np. utleniania witamin), wstrzymanie zmian fizycznych (np. zmian .Podstawy przetwórstwa spożywczego Dział 4 Utrwalanie żywności Metody utrwalania żywności Technikum agrobiznesu Przydatne linki Podstawy przetwórstwa spożywczego Dział 4 Utrwalanie żywności Przydatne linki Metody utrwalania żywności Fizyczne Chemiczne Biologiczne Stosowanie związków chemicznych działających: bakteriostatycznie bakteriobójczo Wykorzystanie szczepów bakterii w .Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację (kojarzenie) tych metod..

Chemiczne metody utrwalania żywności 65 2.5.3.

3 Metody konserwacji żywności •metody fizyczne, •metody biologiczne (mikrobiologiczne), •metody chemiczne, •metody mieszane - łączenie dwóch lub trzech wymienionych metod .. Do jednej z takich metod zaliczyć możemy suszenie i.Fizyczne metody utrwalania żywności 62 2.5.2.. 4 Metody fizyczne •temperaturaKonserwacja żywności, utrwalanie żywności - działanie mające na celu wydłużenie trwałości oraz zapewnienie bezpieczeństwa spożycia przechowywanych produktów żywnościowych, polegające na częściowym lub całkowitym zniszczeniu drobnoustrojów powodujących psucie się żywności bądź uniemożliwieniu im warunków do wzrostu i rozwoju, zapobieganiu zmianom fizycznym i .Konserwacja żywności - różne sposoby przetwarzania i przechowywania żywności, których celem jest wydłużenie jej trwałości i zapewnienie bezpieczeństwa jej spożycia.. Głównym czynnikiem powodującym psucie się żywności są mikroorganizmy, zabiegi konserwacyjne mają więc na celu uniemożliwienie im wzrostu i rozwoju w konserwowanym materiale i taką zmianę właściwości .Zakres tych zmian zależy od temperatury suszenia.. Chemiczne metody konserwacji 3.1 Cukrzenie 3.2 Solenie 3.3 Marynowanie 3.4 Peklowanie 3.5 Środki konserwujące 4.Metody konserwacji żywnościMETODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI..

Biologiczne metody utrwalania żywności 67 2.5.4.

.Metody utrwalania żywności Skażona bakteriami żywność może spowodować ciężkie choroby, a nawet doprowadzić do śmierci.Nawet w krajach rozwiniętych, gdzie kontrola żywności jest wysoko wyspecjalizowana, infekcje bakteriami Escherichia coli czy Salmonelli zdarzają się dość często.Technologia utrwalania żywności.. SUSZENIE ->jest to zespół operacji technologicznych, mających na celu obniżenie zawartości wody w produkcie , przez jej odparowanie, a przez to obniżenie aktywności wody do poziomu uniemożliwiającego rozwój drobnoustrojów, i ograniczenie do minimum przemian enzymatycznych.Utrwalanie żywności można osiągnąć w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację tych metod.. Jedną z takich metod jest zagęszczanie - czyli usuwanie wody z żywności…Chemiczne utrwalanie żywności polega natomiast na dodawaniu substancji zapobiegającym zmianom mikrobiologicznym, chemicznym lub na dodatku kwasów organicznych lub nieorganicznych.. Polegają na podnoszeniu ciśnienia osmotycznego, w celu inaktywacji mikroorganizmów.. Jeżeli na opakowaniu mleka jest napisane: Przydatne do spożycia 6 miesięcy od daty produkcji to oznacza,że mleko zostało utrwalone metodą: a) filtracji, b) sterylizacji, c) zamrażania, d) pasteryzacji .METODY UTRWALANIA MROŻENIE Żywność mrożona -utrwalona niżej niż -18oC LIOFILIZACJA -MROŻENIE Z SUSZENIEM PASTERYZACJA do 100 oC (blanszowanie warzyw 90-95 C/2-3min.).

Metody utrwalania żywności: 1.

Chłodnictwo to fizyczna metoda utrwalania żywności w zakresie temperatur : A. Pasteryzacja zachodzi w temperaturze : A.. Polegają na wykorzystaniu zjawisk fizycznych lub stosowaniu substancji zwiększających ciśnienie osmotyczne, którymi często są składniki środków żywnościowych (sól, cukier).Opracowanie publikacji : mgr inż. Dariusz Mączka , nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych Materiały przeznaczone do bezpłatnego użytku i rozprowadzaniaŻywność utrwala się w różny sposób.. Działają one niszcząco na drobnoustroje.Osmoaktywne metody utrwalania żywności są stosowane od bardzo dawna.. Im wyższa tym większy ubytek właściwości odżywczych żywności, dlatego zaleca się, żeby suszenie przeprowadzać w niższych temperaturach [2].. Zniszczenie lub zahamowanie działania enzymów.. Utrwalanie żywności to wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych, blokowanie rozwoju i działalności drobnoustrojów oraz zabezpieczenie przed infekcją, wstrzymanie zmian, zabezpieczenie przed inwazją i rozwojem szkodników, zabezpieczenie przed zakażeniem , wstrzymanie zmian chemicznych- nieenzymatycznych zabezpieczenie przed zakażeniem .15.. Konserwowanie za pomocą niskiej temperatury: a) chłodzenie - proces polegający na wymianie ciepła między produktami a środkiem chłodzącym:-chłodnictwo zwykłe (plusowe)-chłodzenie lub chłodnicze przechowywanie-chłodnictwo minusowe (zamrażalnictwo)-chłodzeniu wymagają takie produkty jak: mięso, ryby, tłuszcze, wędliny, jaja, owoce i warzywa.C..

Utrwalanie żywności metodą suszenia.

GOTOWANIE (w wodzie, na parze) STERYLIZACJA powyżej 100oC konserwy 117oC - 121oC 20-30min.. Najwyższa jakość produktów spożywczych.. Zniszczenie lub zahamowanie rozwoju mikroorganizmów.. Tekst: Jak to się dzieje, że kotlet nie traci smaku?. Odpowiednie utrwalania żywności, a w szczególności hermetyczne zamykanie z zastąpieniem w opakowaniu powietrza innymi gazami obojętnymi chemicznie lub pakowane aseptycznie.Cele utrwalania żywności •wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych, .. •zahamowanie rozwoju drobnoustrojów.. Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętneZMIANY POZYTYWNE PASTERYZACJA KTÓRA Z METOD UTRWALANIA ŻYWNOŚCI JEST NAJLEPSZA?. Metody fizyczne: pasteryzacja - prowadzona w temperaturze poniżej 100 C (przeważnie w 65-85 C), sterylizacja - prowadzona pod zwiększonym ciśnieniem i w temperaturze powyżej 100 C,Metody fizyczne: 1.. Pasteryzacja.. Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętne .5.. Niestety, żadna nie zapewnia pełnej odporności na zmiany zachodzące w trakcie przechowywania.Jednak oczekuje się od nich, że zapewnią: zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami mechanicznymi, skażeniami chemicznymi i biologicznymi, zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, wstrzymanie zmian chemicznych (np. rozkład barwników) oraz wstrzymanie zmian .Metody fizyczne.. Jest to metoda utrwalania żywności wykorzystywana w każdym domu.Wybór warunków przechowywania żywności zależy od sposobu/stopnia utrwalenia żywności.. Fizycznych .. Są skuteczne i bezpieczne pod względem żywieniowym..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt