Charakterystyka zakładów gastronomicznych test




Scenariusz lekcji z "Lalki" B. Prusa - praca w grupach .układ funkcjonalny zakładu gastronomicznegoNa podstawie art. 3 ust.. Urszula Beńko.. Działalność usługowa zakładów gastronomicznych Gastronomia i jej funkcje Usługi gastronomiczne Definicja i cechy usługi Charakterystyka i podział usług gastronomicznych Klasyfikacja zakładów gastronomicznych Działalność zakładów gastronomicznych Zakłady typu żywieniowego Zakłady typu uzupełniającego Punkty gastronomiczne .I CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW GASTRONOMICZNYCH TYPU OTWARTEGO W POLSCE 1.. Definicja i cechy usługi 14 1.2.2.. Poprawnie rozplanowany zespół gastronomiczny jest gwarantem: * sprawnego funkcjonowaniaRozdział 1.. Egzamin zawodowy.. Dokonaj charakterystyki zakładów gastronomicznych uwzględniając typ, obsługę, świadczone usługi żywieniowe i .Do zakładów i punktów gastronomicznych nie zalicza się ruchomej sprzedaży wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych, prowadzonej w formie przenośnej, obwoźnej i odnośnej.. 36 Test sprawdzający Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze7 Spis treści SPIS TREŚCI Wstęp 9 Rozdział 1.. 6 Usługi w zakładach i punktach gastronomicznych typu otwartego.. Do punktów gastronomicznych zaliczamy: a. restauracje b. bufety c. bary przekąskowe 7.. Podział .D.. rekomendowanie zakładów hotelarskich i gastronomicznych..

Kategorie zakładów gastronomicznych.

1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) oraz § 1 zarządzenia nr 40 Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 maja 1966 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego uprawnień do wydawania przepisów w zakresie .Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 6 lutego 1951 r. w sprawie ustalenia typów i kategorii uspołecznionych zakładów gastronomicznych (Monitor Polski z 1951 r. Nr A-31, poz. 392 i z 1953 r. Nr 22, poz. 278) oraz zarządzenie z dnia 7 lipca 1953 r. w sprawie rodzajów i kategorii uspołecznionych zakładów .Podział zakładów gastronomicznych.. CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW TYPU ŻYWIENIOWEGO ZAKŁADY GASTRONOMICZNE SIECI OTWARTEJ I .Główne typy zakładów gastronomicznych.. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 1.. Lokale gastronomiczne to jednostki bardzo zróżnicowane nie tylko pod względem rodzaju prowadzonej działalności, ale także metod obsługi, architektury i dekoracji wnętrz oraz warunków prowadzenia procesu produkcyjnego.. Bartoszyce.. Gąsawa .. (wyposażenie zakładów gastronomicznych) - sprawdzian.. Na podstawie logo i przedstawionej w ramce charakterystyki określ nazwę polskiej organizacji hotelarskiej..

Specjalizacja zakładów gastronomicznych.

16 Metody utrwalania żywności i ich charakterystyka.. Przeworsk.. W zakres usług tych zakładów wchodzą usługi podstawowe i komplementarne - zakłady żywienia zamkniętego są to zakłady świadczące usługi wybrnej grupie osób np. uczniowie, pacjenci szpitali .Charakterystykę usług żywieniowych w wybranych zakładach gastronomii otwartej przedstawiono w tab. 1.6.. Dotyczy to szpitali, domów wczasowych, domów opieki, sanatoriów, przedszkoli (tab. 1.7).. 7 zasad, 12 etapów System HACCP jest systemem: A. zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w produkcji i dystrybucji żywności, B. zarządzania przedsiębiorstwem spożywczym, C. obowiązkowym dla zakładów spożywczych oraz rolników1.. Usługi gastronomiczne 14 1.2.1.. Oto krótka charakterystyka trzech wybranych typów:1.. 17 - 18 Wpływ konserwowania żywności na jakość i zdrowie człowieka.. Agnieszka Kiszka.. Przychody z działalności gastronomicznej 187 .. zakładu gastronomicznego i stanowiska pracy oraz zakresy obowiązków pra-T.15.3(1/3)4 opisać działalność zakładów gastronomicznych; 5 Charakterystyka usług gastronomicznych 1 6 Podział zakładów gastronomicznych 1 7 Charakterystyka zakładów gastronomicznych typu żywieniowego 1 8 Charakterystyka zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego 1 9 Charakterystyka punktów gastronomicznych 1 10 .7 Spis treści Spis treści Rozdział 1..

Klasyfikacja zakładów gastronomicznych 20 1.4.

Działalność zakładów gastronomicznych 23Zakłady gastronomiczne możemy podzielić na : - zakłady żywienia otwartego są to zakłady świadczące usługi dla wszystkich konsumentów.. Charakterystyka zakładów gastronomicznych wg NTP [5] - Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto.Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu.Charakterystyka zakąsek - scenariusz lekcji z technologii gastronomicznej.. Zakład gastronomiczny sieci otwartej.. 1 Wprowadzenie do tematu W ujęciu encyklopedycznym pod pojęciem gastronomii określa się działalność produkcyjno-usługową, prowadzenie zakładów żywienia zbiorowego (restauracje, bary, stołówki itp.); też sztukę kulinarną, sztukę przyrządzania potraw.Do zakładów i punktów gastronomicznych nie zalicza się ruchomej sprzedaży wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych, prowadzonej w formie przenośnej, obwoźnej i obnośnej..

Charakterystyka i podział usług gastronomicznych 15 1.3.

4-5 Usługi w zakładach gastronomicznych centralnych, samodzielnych i zależnych.. • członkami są przedsiębiorstwa hotelarsko-turystyczne, • prowadzi obiekty hotelowe, wczasowo-wypoczynkowe i sanatoryjne, • powstała w 1996 roku.Transcript Pracownia Planowania Żywienia i Produkcji Gastronomicznej Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych Klasy 1 TŻ 1, 1 TŻ 2, rok szkolny 2014/2015 343404 Nauczyciele uczący: Genowefa Gierszewska, Maria Hinz MODUŁ Liczba Godzin Zakres treści Temat Wiadomości wstępne 1-2 Mikrobiologia w żywności 3-4 5-6 7-8 Zapoznanie z programem nauczania, standardami kwalifikacji T6.Ze względu na wieloaspektową działalność prowadzoną w zakładzie gastronomicznym - produkcyjną, usługową i handlową - jego poszczególne pomieszczenia muszą być odpowiednio dostosowane do pełnienia różnorodnych funkcji (przyjęcia i magazynowania surowców, sporządzania potraw, ekspedycji gotowych dań, obsługi gości).Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich 341[04].Z1.01 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy Radom 2006 .. Charakterystyka obiektów nie objętych kategoryzacj .Plik charakterystyka zup.ppt na koncie użytkownika ZlotaKasienka • folder Technologia Gastronomiczna • Data dodania: 31 sie 20143 Typy i charakterystyka zakładów ga stronomicznych.. Zakłady i punkty gastronomiczne podlegają zaszeregowaniu do określonych kategorii handlowych:Pracownia Planowania Żywienia i Produkcji Gastronomicznej Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych Klasy 1 TŻ 1, 1 TŻ 2, rok szkolny 2014/2015 343404 Nauczyciele uczący: Genowefa Gierszewska, Maria Hinz MODUŁ Liczba Godzin Zakres treści Temat Wiadomości wstępne 1-2 Mikrobiologia w żywności 3-4 5-6 7-8 Zapoznanie z programem nauczania, standardami kwalifikacji T6.Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług.. Oznakowania.. Tab. 1.7.Testy i zadania praktyczne.. Sprawdź, czy przedstawiony schemat pomieszczeń zakładu gastronomicznego jest funkcjonalny.. Ogólna charakterystyka kosztów zakładu gastronomicznego 184 5.1.2.. Rodzaje zakładów gastronomicznych: a) zakłady typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary restauracyjne, bary samoobsługowe, bary szybkiej obsługi, samoobsługowe bary przekąskowe,bary mleczne, samoobsługowe bary uniwersalne, bistro, wagony restauracyjne) b) zakłady typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie, winiarnie, cukiernie, piwiarnie, bary rozrywkowe, bary .1.. W zakładach gastronomicznych typu zamkniętego oferuje się wyżywienie całodzienne i częściowe określonej grupie konsumentów.. Zaproponuj zmiany w schemacie, tak by usprawnić funkcjonowanie zakładu.. Kategoryzacja.. Jadłodajnia jest zakładem zbiorowego żywienia, w którym nie podaje się: a. dań gorących b. deserów c. napojów alkoholowych 8.. Usługi gastronomiczne Działalność zakładów gastronomicznych Podział i charakterystyka usług gastronomicznych Defi nicja i cechy usługi Usługi gastronomiczne Charakterystyka zakładów gastronomicznych i świadczonych przez nie usług Typy placówek gastronomicznych Zakłady typu żywieniowego Zakłady typu uzupełniającego Punkty .. Technik żywienia i usług gastronomicznych .. 9 Zakres usług świadczonych przez gastronomię .Tabela 1.. 7-8 Punkty gastronomiczne.. Gastronomia i jej funkcje 12 1.2.. ZAKŁADY GASTRONOMICZNE SIECI OTWARTEJ I ZAMKNIĘTEJ.. zakłady typu żywieniowego - zaspokajanie potrzeby Gościa w zakresie żywienia; zakłady typu uzupełniającego - usługi żywieniowe w ograniczonym zakresie, w znacznym zakresie usługi kulturalno-rozrywkowe; 2..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt