Metody serwowania potraw prezentacja




Tak klasycy dzielą metody aranżacji stołu i serwowania dań konsumentom.. Techniki i metody serwowania.. Do serwisu specjalnego, zasady konsumowania oraz metody serwowania.. Składa się najczęściej z określonej ilości stołów i podstawek różnej wielkości ustawianych w bardzo różnej kombinacji zarówno poziomej jak i pionowej.. Wózek do przewożenia czystych naczyń Rys. 2.. Polega na podawaniu potraw ze stolika dostawczego przysuniętego do stolika konsumenta.. Serwowanie potraw z półmiska, salaterek.Serwowanie zup - Zupy podawane w wazach.. Charakterystyczne dla regionu podhalańskiego są potrawy z baraniny, rzadko spotykane w innych kuchniach regionalnych, oraz potrawy mączne.. Wino i potrawy, czyli o sztuce łączenia.. Dopuszcza się .potrawy serwowane na zimno po uprzedniej obróbce cieplnej potrawy gotowe i dodatki potrawy kateingowe Przykład 1 potrawy mięsne w dużych kawałkach potrawy mięsne w małych kawałkach zupy, wywary, sosy warzywa, owoce pieczywo, ciasta zimne kombinacje potraw gorące kombinacje potraw wyroby mączne: pierogi, knedleWszystkie rodzaje bufetów są doskonałą formą prezentacji dań i produktów żywnościowych oferowanych przez restauracje.. Co ciekawe - lektura internetu przynosi wykluczającą się wiedzę.. Do ograniczeń tej technologii można zaliczyć to, że nie można jej stosować dla pieczywa, ponieważ może przyczyniać się do jego czerstwienia.Nauka jzyka niemieckiego przez Internet za darmo..

Serwowanie potraw i napojow.

2 sposób- kelner podchodzi z prawej strony do Gościa i stawia przed nim talerz, drugi kelner podchodzi z lewej strony i zgodnie ze standardami serwisu nakłada potrawy na talerz.. Obsugi goci indywidualnych, serwowania napojw, potraw metody obsugi: angielska, niemiecka, francuska zasady organizacji przyjcia.. zasady organizacji przyjecia:.. Włoskie wino sprzedaje się najlepiej.Do głównych zalet tej metody produkcji potraw należy zachowanie niezmienionego wyglądu zewnętrznego potraw oraz stosunkowo mała strata zarówno witamin jak i składników mineralnych.. Jednym z dowodów na to, jest ten fakt, że w 95% (albo i więcej) restauracji stosuje się serwis amerykański, który jeszcze kilkanaście lat temu charakterystyczny był tylko dla lokali niższej kategorii, również w Stanach Zjednoczonych.Serwowanie - metoda druga: Podawanie potraw z polmiskow ( metoda.. przewożenie gorących potraw w temp..

serwowania potraw metoda angielską.

Zupa z wazy może być również serwowana metodą angielską.. metody obslugi: angielska, niemiecka, francuska.. 2 Cze Opracowal: mgr Jakub Pleskacz METODY SERWOWANIA DAN ZASADNICZYCH w jakiej kolejnosci podawane beda potrawy (konsumenci.. Charakteryzuje się tym, że kelnerzy roznoszą dania na półmiskach i stając po lewej stronie gościa, nakładają wybrane danie.Ten sposób serwowania polega na prezentacji Gościom potraw na półmiskach i podawaniu ze stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego, dostawianego do stołu konsumpcyjnego, z którego przekłada się potrawy oburącz z półmisków na podgrzane talerze.. Potrawy w kuchni są układane na półmiskach, dekorowane i przekazywane kelnerom, którzy dostarczają półmisek do stolika konsumenta i tam dopiero potrawa serwowana jest na talerz gościa.Serwis francuski (w USA zwany serwisem rosyjskim) to drugi po serwisie angielskim najbardziej elegancki sposób serwowania potraw.. 21 Paz Serwowanie potraw i napojow to glowny etap obslugi konsumenta w przystepuje do uzupelnienia nakrycia podstawowego i podawania.surowców i metodami sporządzania potraw.. Metody serwowania zostały omówione w prezentacji: 4.I.1.Metody serwowania dań zasadniczych .. - prezentacja potraw na półmiskach, - serwowanie potraw z półmisków, - nalewanie zupy z wazy przez obsługę, - nalewanie zupy z wazy przez konsumenta, - pobieranie przez konsumenta kieliszków z tacy, - podawanie talerzyka do pieczywa,Sposoby serwowania potraw - metoda francuska..

Prezentacja potraw na półmiskach.

serwowaniu potraw wyporcjowanych na talerzach.. poznaj tajniki serwowania potraw i napojÓw.. opieramy metalową podpórkę korkociągu na szyjce butelki i stosujemy prostą metodę dźwigni, jedną ręką przytrzymując butelkę i podpórkę, a drugą pociągając do góry za uchwyt.. EForum - Alert BHPZasady serwowania wina.. Przeszukaj kursy: Serwowanie zup.. zdobĄdŹ zawÓd tak stary jak ludzkoŚĆ.. 1. w jakiej kolejności podawane będą potrawy (konsumenci mogą świadomie zmieniać kolejność potraw), 2. jakie czynności wykonywane są z lewej, a jakie z prawej strony konsumenta, 3. w jakim kierunku lub w jakiej kolejności obsługiwani są goście przy stole.. Serwis ten polega na wykańczaniu potrawy przy stole.Sposoby serwowania potraw w restauracji Żyjemy w barbarzyńskich czasach.. Serwis francuski.. Przekąski, dania główne, desery - jak dobierać półmiski?. 11. wych cech metody niemieckiej i serwisu z polmiskow /wymienie .Serwowanie potraw metodą angielską/ ze stolika dostawczego lub wózka kelnerskiego.. moodle H13 Zastosowanie tac do przenoszenia potraw i napojow.. 26 Lut obslugi gosci indywidualnych, serwowania napojow, potraw.. Metoda B polega na serwowaniu potraw z półmiska (stąd inna nazwa - metoda półmiskowa).. Metoda niemiecka obslugi gosci..

serwowaniu potraw z wózka kelnerskiego.

Poplątanie z pomieszaniem.Metoda niemiecka sprawdzi się podczas obsługi przyjęć, wesel czy większej liczby osób w restauracji.. Potraw nie należy podawać na zwykłych talerzach, ani głębokich ani płytkich.Sposoby serwowania potraw w restauracji Żyjemy w barbarzyńskich czasach.. pracownik obsŁugi hotelowej poznaj zakres prac zwiĄzanych .. prezentacja programu powerpointAngielska metoda serwowania.. Dodatki do dań zasadniczych takie jak ziemniaki, jarzyny, sos podaje się oddziel­nie, stawiając je do dyspozycji Gości na stole.Technika serwowania potraw i napojow dan glownych i deserow.. Typowe dania to: kwaśnica, baranina duszona z jarzynami, schab po góralsku, krokiety z Część autorów metodę 'rosyjską' opisuje jako 'francuską', inni 'niemiecką' nazywają 'rosyjską'.. Zasady doboru wodek do potraw i sposoby podawania 81 Obsluga gosci hotelowych w zakladach gastronomicznych.. To metoda obsługi gości, która jest najbardziej skomplikowana.. Jednym z dowodów na to, jest ten fakt, że w 95% (albo i więcej) restauracji stosuje się serwis amerykański , który jeszcze kilkanaście lat temu charakterystyczny był tylko dla lokali niższej kategorii, również w Stanach Zjednoczonych.dekorowanie potraw to naprawdę trudna sztuka, ale ja osobiście mam sprawdzone metody dekorowania potraw lub serwowania dań, aby wyglądały apteycznie.. Wówczas konsument ma możliwość obserwacji .. Podaje się tu podobnie jak przy serwowaniu potraw - kelner serwuje zupę ze stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego.Serwuje się desery w małych ilościach na dużym talerzu Desery dzielimy również na pory roku - zima - rolady, ciasta - wiosna - desery z owocami + lody (sorbet z owoców) - lato i jesień - ciasta z owocami (jabłka, śliwki, gruszki) Serwis angielski - podawanie potraw ze stolika dostawczego lub wózka kelnerskiego - kelner na .− serwowania wyrobów ciastkarskich lub garmażeryjnych (rys.5) − dowożenia gorących potraw i talerzy (rys.6,7) Rys. 1.. Każdy bufet może być dowolnie skomponowany.. Występują również bufety w formie pojedynczego .Jeśli zamierzamy serwować zupę na stole z wazy - talerze na zupę rozdamy również później, po sprzątnięciu talerzyków do zakąsek.. bĄdŹ profesjonalnym doradcĄ klienta.. Rodzaje serwisow - metoda niemiecka / francuska / angielska / rosyjska ze szczegolnym.. Wózki bemarowe służą do: gotowania.. Potrawy nakładane są na półmisku lub tacy, z których kelner nakłada porcje na talerze w obecności gości.. Nalezy pamiętać aby w domu zawsze były wykałaczki lub drewniane patyczki - bo wtedy można robić świetne koreczki.Metody 'narodowe' Rosyjska, niemiecka, francuska i angielska.. Wózek kelnerski przystosowany do wyposażony w urządzenia podgrzewcze [3, s. 50] serwowania przekąsek zimnych [3, s. 50]Gość sam nakłada potrawy.. Po nalaniu zupy kelner przechodzi do następnego konsumenta przy stole.. 14.metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe) technika serwowania potraw i napojów; charakterystyka napojów i ich rola; rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00): sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowaniepoznaj rÓŻne metody serwowania potraw..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt